Creatieve methodieken

Creatief, beeldend & doe-gericht inzicht geven

Vierdaagse basistraining

Merk jij in je werk ook dat…

 • Een goed gesprek hebben vaak veel moelijker is dan het lijkt?

 • Sommige verhalen zo ingewikkeld en gecompliceerd zijn dat je de kern niet te pakken krijgt?

 • Dat de ander vaak de woorden mist om jou duidelijk te maken wat ze nu precies bedoelen of voelen?

 • Iemand zo vast zit dat er geen zicht meer is op mogelijkheden en kansen?

 • Je soms tien stappen verder bent in het gesprek en daardoor niet meer goed aansluit bij de ander?

 • Het geven van inzicht heel moeilijk is omdat de ander niet ziet wat jij vanuit jouw positie wel kan zien?

Dan is de oplossing dichterbij dan je denkt!

In het kort

De training

 • Doel:
  Aan het einde van deze vier dagen ben jij in staat om op een laagdrempelige, creatieve, beeldende en doe-gerichte manier met volwassenen en kinderen in gesprek te gaan. Hierdoor geef je hen inzicht in het verleden, maar vooral ook zicht op kansen en mogelijkheden voor de toekomst.
 • Voorwaarde voor deelname:
  Je bent werkzaam in een therapeutische of begeleidende setting in de zorg of het onderwijs.
 • Tijden van de trainingedagen:
  Van 9.30 tot 16.30 uur. De laatste dag tot 17.00 uur.
 • Lokatie:
  Een prachtige lokatie in Noord-Brabant; precieze lokatie wordt vermeld in de bevestigingsmail.
 • Groepsgrootte:
  Minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
 • Trainers:
  Janneke Hendriks en bij 12  deelnemers komt Miranda Hoskens erbij.
 • Investering
  €1197,= all in, dat wil zeggen inclusief materialenpakket, online leeromgeving met artikelen en theoretische achtergrond, toegang tot de online databank met werkvomen die steeds aangevuld worden, koffie, thee, lekkers en een heerlijke lunch tijdens de 4 dagen.
  Als je jezelf samen met één of meer mensen aanmeldt ontvangen jullie €50,= korting en betaal je €1147,=. Omdat Magnolia een CRKBO erkende instelling is zijn de trainingen vrijgesteld van BTW.

Wat leer je

 • Families en systemen in kaart brengen:
  Aan het einde van deze twee dagen ben jij in staat om op verschillende manieren families en systemen in kaart te brengen. Of het nu gaat om gezinnen, sociale netwerken of bijvoorbeeld groepen in de klas. Je weet welke open vragen je kan stellen zodat het verhaal zich voor je op tafel ontvouwt.
 • Het verlenen van inzicht:
  Door het visueel maken van het gesprek voor je op tafel blijven de uitgesproken woorden zichtbaar. Woorden “vervliegen”, maar de opstelling blijft staan. Nog mooier; zelfs de niet uitgesproken woorden, het niet vertelde verhaal, zie je voor je op tafel staan… Hierdoor ontstaan bij zowel de hulpverlener als de “cliënt” vaak inzichten die anders niet tot stand waren gekomen. Dit inzicht geeft weer (be)grip en ruimte voor verandering.
 • Het inzichtelijk maken van de draagkracht en draaglast: Waar verliest iemand heel veel energie, omdat er veel last wordt ervaren? Waar krijgt iemand heel veel energie van, wat zijn krachten, kwaliteiten en hulpbronnen die daarbij een rol spelen?
 • Het stellen van vragen gaat als vanzelf:
  Het verhaal ontvouwt zich op tafel en hierdoor zie je als vanzelf welke vraag je nu kunt stellen.
 • Je beheerst de basisbegrippen van het contextueel- en systemisch werken:
  We behandelen de basisbegrippen tijdens de training en gaan er vervolgens praktisch mee aan de slag om het vooral ook toe te kunnen passen.
 • Zelfreflectie en werkbegeleidingstool Tijdens de training werken we met het kernkwadrant van Ofman. We leren dit inzetten om op ons eigen handelen te kunnen reflecteren en het bijvoorbeeld in te zetten tijdens werkbegeleiding of casuistiekbesprekingen. Daarnaast is het een heel mooi visueel hulpmiddel om in te zetten tijdens je gesprekken in de praktijk.

Direct inschrijven voor de Basistraining

Je kunt via de website direct inschrijven en betalen voor jouw training.

Wordt de training betaald via de werkgever? Ook dat is mogelijk. De factuur wordt dan verzonden naar de werkgever.

Wanneer je met meerdere personen aanmeldt voor de training dan ontvangen jullie € 50,- p.p. korting en betaal je geen € 599,- maar € 549,-.

De trainers

Janneke Hendriks

Als eigenaar van Magnolia ben ik ontzettend trots dat ik samen met deze collega's vorm kan geven aan mijn trainingen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring binnen de (jeugd-) hulpverlening zijn de ideeën voor deze trainingen geboren.

Miranda Hoskens

Met haar SPH achtergrond heeft Miranda inmiddels jarenlange werkervaring in de jeugdhulpverlening en werkt nu al weer lange tijd op een VMBO school. Samen met Janneke heeft Miranda het Rouw en Verlies spel ontwikkeld.

Eerdere deelnemers

De training is praktisch, direct toepasbaar en concreet. In twee dagen ga je met jezelf aan de slag en krijg je zelf bepaalde inzichten. Deze inzichten zijn fijn om te hebben waardoor je nog beter begrijpt hoe je een ander tot inzichten kan laten komen.

Hanneke Rongen

Eigenaar gezinshuis, Driestroomhuis de Keizer

De training is heel praktisch, je gaat zelf oefenen met het neerzetten van een opstelling met poppetjes. Je ziet hierdoor meteen wat het effect is als je werkt met deze methode doordat je het zelf als het ware “ondergaat”.
De trainers zijn erg deskundig en kunnen de vragen die je hebt goed beantwoorden. Het is een inspirerende training, je hebt daarna meteen zin om met deze manier van werken aan de slag te gaan.

Inge van Holten

Jeugd- en gezinsprofessional, Lumens

Twee boeiende trainingsdagen met interessante inzichten. Theorie en praktijk kwamen hierin goed samen. Ik heb mijn collega’s op een andere manier leren kennen en ga het geleerde zeker inzetten in mijn coachingsgesprekken met leerlingen. De sfeer was ontspannen, dankzij de openheid van de trainers! Bedankt!

Esther Smit

Docent en coach, Stedelijk College Eindhoven

Als je op zoek bent naar een leuke innovatieve 2 daagse training waarmee je de volgende dag uit de voeten kan. Is dit training zeker een aanrader!
Geen hoogdravende theorie maar gewoon doen en ervaren.

Margriet van Willigenburg Lumens

Ik zou deze training zeker aanraden bij toekomstige deelnemers om zo diepgang te krijgen. Om beter bij de kern van het probleem te komen. Het inzichtelijk te kunnen maken en zo dus ook beter bespreekbaar!

Mandy Linders

Eigenaar gezinshuis, Driestroomhuis de Staatie

Janneke en Pilar hebben mij de tools en inspiratie gegeven om op een laagdrempelige manier aan het werk te gaan met o.a familieopstellingen. En nee, het is helemaal niet moeilijk of eng. Gewoon doen en dan zie je vanzelf wat het oplevert. En dat is een schatkist aan informatie en inzicht. Oh ja; en ik hou d’r van, van glimmende schatkistjes met persoonlijke boodschappen. Daarnaast zorgen ze samen voor een super gezellige sfeer waardoor we flink konden gas geven. Hele leuke tweedaagse, ik kijk uit naar de verdiepingsdag.

Nellie Hoeben

Schoolmaatschappelijk Werk, Lumens

Wat krijg je

 • Twee plezierige en ervaringsgerichte trainingsdagen waarin je allerlei nieuwe inzichten, inspiratie, contacten en direct toepasbare leerervaringen opdoet.

  • Beide dagen volledig verzorgd met koffie, thee, lekkers en een heerlijke lunch.

  • Een reader met aanvullende en verdiepende artikelen.

  • Veel persoonlijke aandacht van de trainers*.

  • Aan het einde van de eerste dag ontvang je per deelnemer een prachtig luxe pakket met materiaal, waarmee je meteen praktisch aan de slag kan. Het pakket bestaat uit;

   Een set van meer dan 20 houten poppetjes

   Twee schatkistjes

   Twee “schade”-tekens

   Twee kleuren touw

   Twee houten “opstapjes”

   Twee in hout uitgevoerde kernkwadranten

   Een mulitifunctionele toren met onder andere de thermometer

  • Je “rugzak” gevuld met een praktische, laagdrempelige en visuele methode. Hiermee kan je direct uit de voeten, ga je het verschil maken in gesprekken en help je mensen duurzaam verder.

  • Meer speelruimte en vertrouwen in jezelf als hulpverlener of begeleider

  • Aan het einde van de training ontvang je, wanneer je geregistreerd bent, 19,25 punten voor het SKJ.

  *   Afhankelijk van de groepsgrootte. Vanaf 12 deelnemers komt er een tweede trainer bij.