Beeldbellen

Veel hulp aan kinderen en hun ouders/verzorgers is veranderd van een face to face contact naar allerlei vormen van hulpverlening op afstand. Er worden veel verschillende manieren gebruikt, zoals mailen, appen en (beeld-) bellen. In deze blog geven we 7 technische en praktische tips voor succesvolle gesprekken via beeldbellen.

 

Technische nitwit

Ik vond het zelf nogal een zoektocht eerlijk gezegd. Als technische nitwit was het een hele uitdaging om de eerste gesprekken al video bellend tot een goed einde te brengen. Maar eerlijk is eerlijk, oefening baart kunst. En met deze 7 tips die ik her en der vond werd het een beetje makkelijker.

 

7 technische en praktische tips

1: Een goede voorbereiding is het halve werk. Kies een applicatie waar de ander ook toegang toe heeft en check dit van tevoren. Voorbeelden van veelgebruikte applicaties zijn bijvoorbeeld Google Teams, Skype, WhatsApp videobellen of Zoom. Hier lees je meer over de verschillende applicaties en hun veiligheid.

2: Test de applicatie eerst met een bekende als je hem nog nooit hebt gebruikt. Zo kan je oefenen en wat ervaring opdoen voordat je met cliënten gaat bellen.

3: Zorg voor een goede verbinding met het wifinetwerk en voor een opgeladen telefoon of laptop.

4: Zoek een rustige plek op waar je niet gestoord kan worden. Al blijven dit soort situaties natuurlijk ook hilarisch en niet altijd te voorkomen ;-).

5: Neem even de tijd om je werkplek in te richten. Zorg voor een zo rustig mogelijk beeld, zonder al te veel afleiding op de achtergrond.

6: Goed licht is onmisbaar. Ga overdag bij voorkeur met je gezicht naar een raam toe zitten, dan ben je het beste zichtbaar. Als je in de avonduren gaat beeldbellen kijk dan of er voldoende lampen zijn. De sfeerverlichting in huis is vaak niet voldoende voor een goed videobeeld. Je kan het zelf van tevoren testen.

7: Let op dat je het gesprek goed afsluit, in verband met de privacy van eventuele volgende live gesprekken.

 

Technisch oké. Leuk, maar dan?

Dan is het gelukt om de verbinding tot stand te brengen en te houden, verstaanbaar te zijn en ook nog goed in beeld te komen. Leuk! Maar dan? Hoe zorg je nu dat het gesprek inhoudelijk ook kwaliteit heeft? Daarover lees je meer in de blog: 7 inhoudelijke tips voor succesvol beeldbellen. Die verschijnt volgende week op de site en is te lezen op de social mediakanalen.