Soms gedraag je je “aan de buitenkant” heel anders dan je je “van binnen” eigenlijk voelt. Herken je dat?

Ikzelf wel. Soms voel ik me moe, maak ik me ergens zorgen over of heb ik het druk en dan kan ik thuis wel eens kortaf of zelfs kwaad reageren terwijl die reactie helemaal niet in verhouding staat met wat er op dat moment gebeurt…

We communiceren allemaal via onze “buitenkant”. Dat is wat anderen van ons zien en horen. En ook nog eens op heel veel manieren. Want communiceren doen we niet alleen maar met woorden. De toon waarmee we die woorden uitspreken speelt bijvoorbeeld een rol en de blik die je daar op datzelfde moment bij geeft is minstens van even grote invloed op hoe je overkomt.

Maar wat speelt er zich nou tegelijkertijd af aan je “binnenkant”?

Soms weten we zelf ook niet waarom we doen zoals we doen en moeten we dat eerst onderzoeken.

Dat kan op veel (leuke) manieren met verschillende materialen. Een van de materialen die ik daar vaak bij gebruik zijn de 3 Matroesjka ’s.

De buitenste en grootste pop staat dan voor ons gedrag, dat wat anderen van ons zien en horen. De middelste pop voor je gevoel en de kleinste noem ik vaak onze “gouden kern”: de plek waar onze waarden, normen en overtuigingen zich hebben gevormd.

Door onze “gouden kern” worden onze gevoelens en daarmee ook ons gedrag gevoed.

Ook kan je op deze manier kijken naar wat het gedrag van de ander wellicht beïnvloed. Door hierbij stil te staan en te kijken naar wat er achter het gedrag van de ander schuilgaat maakt vaak dat we minder hard oordelen over de ander. Het geeft ruimte voor begrip en daarmee ook meer mildheid.

Iets wat we misschien best eens wat vaker mogen doen in onze maatschappij: het niet te snel (ver-)oordelen van anderen maar de tijd nemen om gedrag in een context te zien.

Wil je gebruik maken van de werkvorm met  Matroesjka ’s? Download dan de  GRATIS werkvorm binnenkant en buitenkant Matroesjka’s