Kernkwadrant

Daniël Ofman publiceerde in 1992 het boek Bezieling en kwaliteit in organisatiesIn dit boek beschrijft hij het kernkwadrant; een model waarmee karaktereigenschappen van mensen inzichtelijk gemaakt kunnen worden.

Ik vind het een geweldig model om mee te werken!
Het model geeft inzicht in de eigen krachten van mensen. Daarnaast geeft het inzicht in het ontstaan van wrijving en irritatie. Een prachtig middel om in te zetten tijdens mijn trajecten gezinsbegeleiding. Naast inzicht geeft het aanknopingspunten voor ontwikkeling en het verbeteren van bijvoorbeeld de communicatie binnen het gezin. Alleen al de afgelopen week heb ik het bij drie gezinnen ingezet. Bij alle drie met een groot effect!

Daarnaast gebruik ik het zelf vaak als reflectie op mijn gesprekken. Waarom liep een gesprek niet lekker? Wat kan ik doen om het de volgende keer beter te laten lopen? Ook is het een onderdeel in onze training Systemisch Pedagoochelen.

In een kernkwadrant is ook goed te zien hoe iemand geneigd is te reageren onder stress. In eerste instantie zal de druk of spanning ertoe leiden dat iemand vaker te veel van het goede laat zien, dus de valkuil. Wordt de druk nog groter dan kan iemand zelfs in zijn eigen allergie schieten.

Het kernkwadrant bestaat uit vier onderdelen hieronder zie je ze in een schema;

Kernkwaliteiten
Zijn eigenschapen die tot het wezen (de kern) van de persoon behoren. De kernkwaliteit kleurt de mensen, het is de specifieke sterkte waar we bij hem of haar meteen aan denken. Hoe meer inzicht we hebben in onze kernkwaliteit, des te bewuster kunnen we die inzetten. In het bovenstaande model heb ik als kernkwaliteit “daadkracht” gekozen.

Valkuilen
Zijn de schaduwkant van de kernkwaliteiten. De valkuil is een vervormde, doorgeschoten kwaliteit, ofwel; de kracht wordt hier je zwakte. De valkuil is onlosmakelijk verbonden met de kernkwaliteit. Als je achter de vervormingen/valkuilen van anderen de kernkwaliteiten leert zien, wordt het mogelijk door vervelend gedrag “heen te kijken” en de positieve eigenschap van de ander te zien. In het voorbeeld hierboven wordt de kernkwaliteit “daadkracht”, de valkuil “drammerig”.

Uitdagingen
Zijn het positief tegenovergestelde van de valkuilen. Zoals je kunt zien in het voorbeeld zijn de kernkwaliteit “daadkracht” en de uitdaging “geduld” elkaars aanvullende kwaliteiten, waar het om gaat is een balans te vinden tussen deze twee.
Om te voorkomen dat je te vaak in je valkuil terecht komt, is het raadzaam om je uitdaging meer/verder te ontwikkelen.

Allergieën
Zijn doorgeschoten uitdagingen. Het blijkt zo te zijn dat mensen allergisch zijn voor een teveel aan hun uitdaging. Deze eigenschappen zijn het tegenovergestelde van de kernkwaliteit, wat maakt dat ze als lastig worden ervaren. Hoe meer je je allergie in een ander ziet, des te groter de kans dat je zelf meer vanuit je valkuil gaat reageren. Ze beïnvloeden elkaar negatief.

Wil je er zelf mee aan de slag?

Een kernkwadrant is vanuit alle hoeken op te bouwen en op allerlei manieren te checken op juistheid. In het model hieronder staan vragen die je per hoekpunt kunnen helpen om het kernkwadrant in te vullen. De juiste term vinden is erg belangrijk. Zo zal de valkuil van “helder” bij de één “bot” zijn maar voor de ander bijvoorbeeld “afstandelijk”.

 

Veel plezier met oefenen en toepassen!