Rouw & verlies

Verdiepingsdag

Merk jij in je werk ook dat…

 • Er steeds meer echtscheidingen en nieuw samengestelde gezinnen zijn?

 • Scheiding, uithuisplaatsing, overlijden en andere verlieservaringen vaak hele beladen onderwerpen zijn?

 • Je het moeilijk vindt om hierover te praten omdat het je ontbreekt aan de juiste vragen?

 • De ander het ook moelijk vindt om de juiste woorden te vinden?

 • Je bang bent om de ander te kwetsen door een verkeerde vraag of opmerking te maken?

 • De verschillende gezinsleden elkaar vaak niet begrijpen of aanvoelen omdat ze vol zitten met hun eigen emoties?

Dan is de oplossing dichterbij dan je denkt!

In het kort

De training

 • Doel:
  Aan het einde van deze dag ben jij in staat om op een laagdrempelige en visuele manier moeilijke onderwerpen als echtscheiding, uithuisplaatsing en overlijden bespreekbaar te maken. Je biedt de ander de mogelijkheid om stil te staan bij gevoelens en deze ook te delen.
 • Voorwaarde voor deelname:
  Je bent werkzaam in een therapeutische of begeleidende setting in de zorg of het onderwijs. Je hebt de basistraning Systemisch Pedagoochelen afgerond of hebt elders een vergelijkbare opleiding gedaan.
 • Tijd van de training:
  Van 9.30 tot 16.30 uur.
 • Lokatie:
  Een prachtige lokatie in Noord-Brabant; precieze lokatie wordt vermeld in de bevestigingsmail.
 • Groepsgrootte:
  Minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.
 • Trainers:
  Janneke Hendriks en bij 12 deelnemers komt Miranda Hoskens of Pilar Bosch erbij.
 • Investering
  €295,= all in, dat wil zeggen inclusief materialenpakket, koffie, thee, lekkers en een heerlijke lunch. Als je jezelf samen met één of meer mensen aanmeld ontvangen jullie €25,= korting en betaal je €270,=.

Wat leer je

 • Bespreekbaar maken van rouw en verlieservaringen:
  Aan het einde van deze dag ben jij in staat om de verschillende onderwerpen met betrekking tot rouw en verlies laagdrempelig en visueel bespreekbaar te maken.  Je weet welke open vragen je kan stellen zodat het verhaal zich voor je op tafel ontvouwt.
 • Bieden van ruimte voor gevoelens en het uiten daarvan:
  Door het bespreekbaar maken van deze onderwerpen en het stellen van open vragen komt er ruimte voor het stilstaan bij emoties en ook het uiten daarvan. Omdat er naar gevraagd wordt voelt de ander ook de ruimte dat erover gepraat mag worden.
 • Het aanbieden van een alternatief voor woorden:
  We bieden de ander een visuele methode aan om uitdrukking te geven aan gebeurtenissen in hun leven, waar ze de woorden misschien niet altijd voor kunnen vinden.
 • Het stellen van vragen gaat als vanzelf:
  Het verhaal ontvouwt zich op tafel en hierdoor zie je als vanzelf welke vraag je nu kunt stellen. Wanneer het aan vragen ontbreekt helpt het Rouw & Verlies kaartspel jullie samen weer op weg.
 • Je hebt basiskennis over rouwen:
  In de voorbereidende leesopdracht leer je veel over rouw en hoe de verschillende leeftijdsfasen van kinderen hier van invloed op zijn.
 • Meer wederzijds begrip tussen gezinsleden:
  Als het Rouw & Verlies spel gespeeld wordt door verschillende gezinsleden samen dan zorgt het, mits goed gespeeld, voor meer wederzijds begrip.

Direct inschrijven voor de training Rouw & Verlies

Je kunt via de website direct inschrijven en betalen voor jouw training.

Wil je de factuur via je werkgever laten betalen? Dat kan! Hier wordt eenmalig €10,= voor in rekening gebracht.

Wanneer je met meerdere personen aanmeldt voor de training dan ontvangen jullie €25,- p.p. korting en betaal je geen € 295,- maar € 270,-.

 

De trainers

Pilar Bosch

Pilar heeft naast het geven van de trainingen een eigen bedrijf waarin zij onder andere jongeren en volwassenen coacht, jongerenkampen organiseert en workshops geeft. Pilar heeft een systemische opleidingsachtergrond met een grote passie voor de methodiek.

Janneke Hendriks

Als eigenaar van Magnolia ben ik ontzettend trots dat ik samen met deze collega's vorm kan geven aan mijn trainingen. Vanuit mijn jarenlange praktijkervaring binnen de (jeugd-) hulpverlening zijn de ideeën voor deze trainingen geboren.

Miranda Hoskens

Met haar SPH achtergrond heeft Miranda inmiddels jarenlange werkervaring in de jeugdhulpverlening en werkt nu al weer lange tijd op een VMBO school. Samen met Janneke heeft Miranda het Rouw en Verlies spel ontwikkeld.

Eerdere deelnemers

De training is praktisch, direct toepasbaar en concreet. In twee dagen ga je met jezelf aan de slag en krijg je zelf bepaalde inzichten. Deze inzichten zijn fijn om te hebben waardoor je nog beter begrijpt hoe je een ander tot inzichten kan laten komen.

Hanneke Rongen

Eigenaar gezinshuis, Driestroomhuis de Keizer

De training is heel praktisch, je gaat zelf oefenen met het neerzetten van een opstelling met poppetjes. Je ziet hierdoor meteen wat het effect is als je werkt met deze methode doordat je het zelf als het ware “ondergaat”.
De trainers zijn erg deskundig en kunnen de vragen die je hebt goed beantwoorden. Het is een inspirerende training, je hebt daarna meteen zin om met deze manier van werken aan de slag te gaan.

Inge van Holten

Jeugd- en gezinsprofessional, Lumens

Twee boeiende trainingsdagen met interessante inzichten. Theorie en praktijk kwamen hierin goed samen. Ik heb mijn collega’s op een andere manier leren kennen en ga het geleerde zeker inzetten in mijn coachingsgesprekken met leerlingen. De sfeer was ontspannen, dankzij de openheid van de trainers! Bedankt!

Esther Smit

Docent en coach, Stedelijk College Eindhoven

Als je op zoek bent naar een leuke innovatieve 2 daagse training waarmee je de volgende dag uit de voeten kan. Is dit training zeker een aanrader!
Geen hoogdravende theorie maar gewoon doen en ervaren.

Margriet van Willigenburg Lumens

Ik zou deze training zeker aanraden bij toekomstige deelnemers om zo diepgang te krijgen. Om beter bij de kern van het probleem te komen. Het inzichtelijk te kunnen maken en zo dus ook beter bespreekbaar!

Mandy Linders

Eigenaar gezinshuis, Driestroomhuis de Staatie

Janneke en Pilar hebben mij de tools en inspiratie gegeven om op een laagdrempelige manier aan het werk te gaan met o.a familieopstellingen. En nee, het is helemaal niet moeilijk of eng. Gewoon doen en dan zie je vanzelf wat het oplevert. En dat is een schatkist aan informatie en inzicht. Oh ja; en ik hou d’r van, van glimmende schatkistjes met persoonlijke boodschappen. Daarnaast zorgen ze samen voor een super gezellige sfeer waardoor we flink konden gas geven. Hele leuke tweedaagse, ik kijk uit naar de verdiepingsdag.

Nellie Hoeben

Schoolmaatschappelijk Werk, Lumens

Wat krijg je

 • Een plezierige en ervaringsgerichte trainingsdag waarin je allerlei nieuwe inzichten, inspiratie, contacten en direct toepasbare leerervaringen opdoet.

  • De dag is volledig verzorgd met koffie, thee, lekkers en een heerlijke lunch.

  • Veel persoonlijke aandacht van de trainers*.

  • Aan het einde van de dag ontvang je per deelnemer een prachtig pakket met materiaal, waarmee je meteen praktisch aan de slag kan. Het pakket bestaat uit;

    

   Het Rouw & Verlies Kaartspel

   2 houten huisjes (open aan voorkant, dicht aan de achterkant)

   1 houten koffertje

   11 houten schijfjes met symbolen

    

  • Je “rugzak” gevuld met een praktische, laagdrempelige en visuele methode. Hiermee kan je direct uit de voeten en maak je moeilijke onderwerpen makkelijker bespreekbaar. 

  • Meer speelruimte en vertrouwen in jezelf als hulpverlener of begeleider.

  • Aan het einde van de training ontvang je, wanneer je geregistreerd bent, 7,25 punten voor het SKJ.

  *   Afhankelijk van de groepsgrootte. Vanaf 12 deelnemers komt er een tweede trainer bij.